Tutustuin Zebra-rullakaihtimiin ollessani apuna kouvolalaisen Kymen Kaihtimen myymälän uudistamisprojektissa. Innostuin heti siitä, miten monipuolisesti Zebroilla pystyy säätelemään valoa tilassa. Jos et vielä tiedä, kuinka Zebra-rullakaihdin toimii, kannattaa katsoa alla oleva video, jossa esitellään kaihtimen toimintaperiaatetta. Säätämällä kaihtimen lamellien korkeutta voidaan säätää niin tilaan tulvivaa valoa kuin sitä, kuinka paljon se antaa näkösuojaa.

Sisustuksessa valolla on suuri merkitys. Jos tilan valo on liian kirkas tai liian hämärä, se haittaa värien ja yksityiskohtien näkemistä, vaikuttaa tilan viihtyisyyteen ja turvallisuuteen. Zebra-rullakaihtimien avulla liian kirkasta päivänvaloa tai auringonpaistetta voidaan himmentää juuri sopivasti. Hämäränä sadepäivänä puolestaan voidaan aukaista rullakaihtimet kokonaan, jotta ikkunasta saadaan mahdollisimman paljon luonnonvaloa tilaan. Suoraan huoneeseen paistava aurinko voi tehdä tilasta myös tukalan kuuman, mutta Zebra-rullakaihtimilla valoa, ja täten myös lämpöä, saadaan blokattua pois tekemättä tilasta kuitenkaan pimeää.

Zebra-rullakaihtimista on saatavissa useaa luonnonläheistä sävyä, joista löytyy sopiva lähes jokaiseen sisustukseen. Sisustussuunnittelijan näkökulmasta on hienoa, että etenkin vaaleita kankaita löytyy useampi vaihtoehto. Kun verhoista ei haluta tehdä suurta numeroa, vaaleat sävyt hukkuvat paremmin ympäristöönsä – etenkin kun me suomalaiset suosimme useimmiten vaaleaa skandinaavista sisustusta. Zebra-rullakaihdin on tosin sen verran kivannäköinen tuote, että se toimii myös hyvin sisustuselementtinä tilassa. Silloin kannattaa valita jokin enemmän omasta sisustuksesta poikkeava tai tummempi sävy. Yllä olevissa kuvissa näkyy hyvin edellä mainitut asiat: vasemman puoleisessa kuvassa verhot on haluttu häivyttää huomaamattomaksi osaksi sisustusta, kun taas oikean puoleisessa kuvassa verhot on tuotu näkyväksi ja huomiota herättäväksi sisustuselementiksi.

Tutustuttuani rullakaihtimiin paremmin, mietin mihin huoneeseen haluaisin asentaa ne kotonani. Meillä kotona aamuaurinko paistaa suoraan olohuoneeseen, jossa tykkään viikonloppuaamuisin rentoutua aamupalaa syöden ja katsellen lempisarjojani televisiosta. Vaikka keväinen auringonpaiste on yksi parhaista asioista maailmassa, eivät televisio ja matalalta porottava aurinko sovi yhteen. Olohuoneessamme Zebrat palvelisivat meitä parhaiten, sillä voisin säätää valon määrää vain juuri sen verran hämäräksi, että näkisin miten Kensin ja Deeksin suhde etenee tai kenet Meredith Grey pelastaa tällä kertaa.

Laura Huusari
Sisustus- ja kalustesuunnittelija
Design Studio Taimi
www.designstudiotaimi.com